A Lalza Menyasszonyi Ruhaszalon tulajdonosa, Anett egy olyan ötlettel állt elő, hogy a pécsi esküvői kiállításra készítsek a standjukra két zászlófüzért vintage stílusban.
Az egyik füzéren a "MR&MRS", míg a másikon a "JUST MARRIED" felirat kell, hogy álljon.
Átküldött pár képet arra vonatkozólag, hogy körülbelül mit szeretne.
Szokásomhoz híven kicsit felturbóztam az eredeti elgondolást és elmondtam Anettnek, hogy mit találtam ki, mire ő ismét szabad kezett adott a megvalósításban. (Ez nekem mindig olyan jó!)

Girlandot még életemben soha nem csináltam, egészen eddig.
Első gondolatom rögtön az volt, hogy ha vintage stílusban kell elkészítenem a zászlócskákat, akkor azok csakis erős zsákvászonból lesznek.
Nekem nagyon tetszik ennek az anyagnak a színe és tapintása is.

Második gondolatom pedig a vásznakon megjelenítendő betűk színe és tipusa volt.
Tudtam, hogy csipkét is szeretnék rá díszítésképp.
Gyorsan összeállt a fejemben a projekt, aminek elkészítési folyamatát most bemutatom neked is.

Alapanyagok, amiket felhasználtam:

- erős zsákvászon (1m x 1,5m)
- öntapadós fóliabetűk
- Pentart alapozó festék (fehér)
- Pentart media ink
- sodrott pamutkötél
- csipke
- Paverpol ragasztó
- organza és vékony vászoncsíkok a díszítéshez

Elkészítési folyamat:


Kiszabtam 17 db zászlóalapot, melyeknek szélessége 22 cm, magassága 27 cm.
A vászon kiszabásánál arra kell figyelned, hogy az anyag tulajdonságából adodóan kicsit ferdén megy a szálirány, így nem biztos, hogy sikerül mértani pontossággal téglalapot kapnod.
Némi gyakorlással rá lehet érezni erre is;)


Megkértem egyik nagyon kedves alkotótársamat Papp Ildikót, hogy segítsen a zászlócskák tetejét levarrni úgy, hogy bele tudjuk majd bújtatni a felfüggesztéshez szükséges vászonkötelet.
Körülbelül 3 cm lett visszahajtva.

Megrendeltem az öntapadós fóliabetűket ITT.
A betűk magasságát 15 cm-re, a betűtípust Steamer-re kértem.
Tökéletesen olyan lett a betűsablonok kivágása, mint amilyenre elképzeltem.


Az öntapadós fóliabetűt ráhelyeztem a zsákvászonra, majd a betű rögzítése után finoman eltávolítottam a matrica felhelyzését segítő applikálófóliát is.


Pentart alapozóval megfestettem a betűket. Ehhez a művelethez szivacsot használtam.
Mivel a vászon anyaga átengedi magán a festéket, ezért ezt a műveletet célszerű műanyag fólián végezned, amit a festés végeztével egyszerűen le tudsz húzni a vászon hátuljáról. Addig pacsmagoltam az alapozót, amíg egy homogén festékfelületet kaptam.


A zsákvászon úgy reagál a nedvességre, hogy elkezd összehúzódni, kunkorodni, ez a képen is nagyon jól látszik, ezért a festés végeztével rögtön leszedtem a fóliát a vászonról és kb. egy percig hajszárítóztam, aztán ruhaszárítóra csipeszeltem és fűtőtest közelében hagytam egy órát száradni. Na itt van az a pont, ahol nem kell pánikolnod, mert a festék száradása után gyönyörűen vissza lehet vasalni a hullámosodást, gyűrődést!! A vasalási munkafázist nem fényképeztem le külön, de ez legyen a következő lépés azért, hogy szép legyen a produktum.


A vászon széleit tintával antikoltam. Igazából már nem tudom pontosan megmondani milyen arányban öntöttem a tintapárnára, de ezeket a Pentart media inkeket használtam:

Naná, hogy le vannak már harcolva az üvegek, de a lényeg látszik :)

A vászon széleit finoman átsimogattam a media inkekkel átitatott tintapárnácskával.

A tinta gyors száradása után Paverpollal felragasztottam a csipkéket a vászon alsó részére. Ennek teljes száradása kb. egy órát vett igénybe. A csipkét hagytam mindkét szélen fél-fél centimétert kilógni, amit szintén beragasztóztam, így száradás után csak egy határozott nyisszantással levágtam. A vágás mentén a ragasztó által megkeményedett csipke már nem bomlik tovább.


A pamutkötelet egy hosszúkás hajcsat segítségével átbújtattam a vászonzászlócskák visszavart részén és sorban felfűztem a betűket.


Törtfehér színű, hímzett organzacsíkokat és vászoncsíkokat vágtam (téptem) és ezekből masnit formázva felkötöttem a vászonzsinórra a betűk mellé.

Miután elkészültem a zászlófűzérekkel, nem győztünk benne gyönyörködni.
Most már nyugodtan ki merem jelenteni, hogy ’csak úgy’ itthonra is simán el tudok képzelni egy/több ilyen módon elkészített feliratot, melyek finoman, mégis ízlésesen díszíthetik a lakás egy-egy részét.

Mivel most éjfél van és a kiállítás holnap reggel nyitja meg kapuit, ezért egyelőre csak az Anett által készített mobilos képeket tudom megmutatni neked a zászlócskák helyéről, de ígéretet kaptam arra, hogy profi fotós is meg fogja örökíteni az alkotásom.
Íme az éles bevetés helyszíne:


Köszönöm Anettnek, hogy bizalmat szavazott nekem és engem tartott a legérdemesebbnek arra, hogy az elképzeléseit életre hívva megvalósítsam azokat!

Köszönöm Ildinek, hogy a varrási munkálatokban bármikor a segítségemre van és szakmai tudása legjavát adja!
Szeretném, ha te is jobban megismernéd kolleganőmet Ildikót, ezért a következő blogbejegyzésben őt fogom bemutatni, illetve azokat a lélegzetelállító szépségeket, amiket készít.

Lalzáéknak sok sikert kívánok a kiállításhoz, neked pedig örömteli sikerélményt a zászlófüzér elkészítéséhez!
Hallass magadról!
Köszönöm, hogy itt jártál!
Kellemes alkotást kívánok neked!

Hozzászólások: 0

Nincsenek hozzászólások

Szólj hozzá!

Az email címed nem lesz nyilvános. A kötelezően kitöltendő mezőket megjelöltük.*