Az elkészült alkotásaimat lelakkoztam a Pouring lakkal. Ez nem egy szokványos lakk, hanem olyan magasfényű, különleges anyag, ami üveghatást ad: az elkészült alkotás olyan lesz, mintha egy üvegbevonat lenne rajta.


A lakk könnyen önthető is, a felületre csepegtetve akár egyből egy vastagabb réteget is lehet vele képezni. De használhatod úgy is, hogy több vékony réteget kenve viszed fel. Ekkor olyan máz-hatást érsz el, mintha cserépedény mázas felülete lenne. Fontos azonban, hogy lakkozás előtt portalanítsd a felületet, különben a bosszantó kis szemcsék tönkretehetik az összhatást.


A gyártó szerint kb. 1 mm-es vastagság még ideális. Több ilyen vastagságú réteget is önthetsz egymásra, természetesen mindig megvárva az előző réteg teljes száradását.
Egy ilyen öntött réteg száradási idejét nehéz pontosan behatárolni, de a réteg vastagságtól függően 24-48 órával érdemes számolnunk.


Amennyiben a lakkot ecsettel, vékony rétegben viszed fel alkotásodra, akkor ennek száradási ideje 30-60 perc. Ebben az esetben már érintés száraz felületről beszélünk.

A szép végeredmény eléréséhez vízszintes felületen hagyd megszáradni a lakkot.


Üveghatású pouring lakk


A vízbázisú termék szagtalan és vízben oldható, a fényes oldószeres lakknál gyorsabban szárad.


A lakk alkalmazásakor azonban nagyon fontos információ az, hogy közvetlenül a finom-vonalas repesztőlakkra nem kenhető rá! Érdemes ezt a tudnivalót szem előtt tartanod akkor, amikor egy alkotásod elkészítésének folyamatát megtervezed. 


Ecsettel az olyan helyekre is ragyogóan fel lehet vinni a lakkot, mint például egy bútorgomb, aminek nincs jól körülhatárolt pereme. A felület mozgatásával a folyadék szép egyenletesen eloszlik. A lakk nem folyik le a szélén, hanem megmarad rajta, és olyan ellenálló felületet hoz létre, mintha üveget öntöttél volna rá. 


A lakk teljes „megszáradásához” (megkötéséhez) 48 óra szükséges. Ez után az üvegszerű felület már vízálló, portaszító, és könnyen tisztítható.