A napokban megosztottam több csoportban is egy ajándéknak szánt, saját készítésű art journal naplóm borítójának fotóját. 
Ezt:


Rengetegen jeleztetek vissza nyilvánosan is, és magánlevelezés útján is, hogy nagyon tetszik nektek az alkotásom.
Itt is hálásan köszönöm!

Úgy döntöttem, hogy kedvet csinálok az elkészítéséhez, és - bár maga a napló még nincs kész teljesen - bemutatom a borító elkészítését ebben a fotótutorialban. Ezt a lépésről-lépésre leírást máskorra és máshova szántam, de miért is ne oszthatnám meg ezt akár itt és most veletek?
Ezzel kívánok mindannyiótoknak örömteli készülődést és kellemes ünnepeket!


Az elkészítés menete lépésről-lépésre:

 1.)  A 3 mm vastag, barna kartonlemezek mindkét oldalát lefestettem fehér Pentart alapozóval.


Tipp: ilyen vastagságú kartonokat a Panton üzleteiben is tudsz vásárolni, ahol a Te igényeid szerint méretre is vágják azokat.  
Én itt most egy épp elfogyó mixed-media tömb hátsó vastag kartonlapját használtam fel. Kár eldobni! Fő az újrahasznosítás :)

2.) Pentart heavy body gel (matt) segítségével felragasztottam az újságpapír darabokat a borítók mindkét oldalára. Az újságpapír alá és fölé is kentem a gélből.


Tipp: a gélpaszta száradását elősegítheted hajszárító vagy hőlégfúvó használatával. Fontos odafigyelni arra, hogy kicsit távolabbról és enyhe fokozaton szárítsd a munkádat.

3.) Számomra szeretnivaló az így előkészített alap. A végeredmény tekintetében csak itt-ott fog átütni, felsejleni ez a mintázat, de épp ezért szeretem alkalmazni ezt.


4.) A megszáradt felületeket fehér Pentart alapozóval kentem le.


5.)  A Pentart krémes akrilfestékekkel mintákat festettem egy sima fehér selyempapírra. A minták kialakításához stencilt használtam.


Tipp: a fehér selyempapírt háztartási boltokban tudod beszerezni. 

6.) A megszáradt selyempapírt Pentart decoupage (matt) ragasztóval rögzítettem a borítóra. 


Tipp: a selyempapír alá és fölé is érdemes kenni a ragasztóból a szép ragasztás elérése érdekében.

7.) Miután megszáradt a dekupázsolt borító, a másik oldalán is ragasztással rögzítettem a maradék lelógó selyempapírt.


8.) Ceruzával rajzoltam egy angyallányt, majd alkoholos filccel átrajzoltam a vonalakat.


Tipp: ha nem igazán tetszenek a saját rajzaid, akkor sem kell elkeseredned! :)) A rajzolást ez esetben helyettesítheted akár transzferálással, vagy kopírozással is. Lézernyomtatóval nyomtass ki egy neked tetsző mintát, aztán vidd át a felületre az előbb említett technikák valamelyikével.

9.) Az angyallány arcát és felsőtestét fehér Pentart alapozóval többször egymás után lefestettem.


10.) A szárnyaknak gézből készítettem textúrát. A gézt szintén matt géllel rögzítettem.


Tipp: a gézt ragasztás előtt kicsit húzgáld szét, így nem egy szabályos mintázatú, sablonos textúrát kapsz, hanem egy dinamikus felületet.

11.) Megfestettem és kidolgoztam az arcot. Ehhez a folyamathoz akvarellkrétát, tintaceruzát, víztartályos ecsetet és pasztellceruzát használtam.


Tipp: halvány árnyalatokkal kezdj, aztán fokozatosan vidd fel az egyre erősödő rétegeket. Ne törekedj arra, hogy egyből a végeredményt lásd, hiszen az arc megfestése több halványabb/erősebb réteg egymásra dolgozása. Legyen a kezed ügyében nedves törlőkendő a feleslegesen odakerült színek visszatörléséhez!

A Fantázia-arcok workshopomat hamarosan elérhetővé teszem mindenki számára ;)

12.) Élethűbbé teheted alkotásodat, ha nem minden részt azonos tónusúra festesz vagy színezel, hanem figyelsz az árnyékos (sötétebb) részek kialakítására is.


13.) Az angyallány hajának egészét vékony rétegben bekentem a Pentart metál fólia ragasztójával.


Tipp: a fólia ragasztó úgy szárad, hogy átlátszóvá válik, azonban a felülete ragadós marad. Ebbe a ragadós rétegbe fog beletapadni a fólia.
Kb. 20 perc elég a ragasztónak ahhoz, hogy megfelelően tapadjon hozzá a fólia.

14.) A ragasztó 'száradása' után ráhelyeztem a füstfólia darabokat, majd ecset segítségével lesöpörtem a felesleget.


15.) Az ICO arany zselés tolljával kiszíneztem az apró, fóliahiányos részeket, majd körberajzoltam a lány egész haját.


16.) Szintén Pentart krémfestéket használtam a szárnyak színezésére. Ezt nem ecsettel végeztem, hanem az ujjhegyemre cseppentett ragasztót simogattam rá a géz felületére.


Tipp: ha a szárnyakat áttetszőre szeretnéd hagyni, akkor érdemes az egész hajat lefóliázni alatta.

17.) Először kifestettem a lány fején a virágot, majd Derwent tintaceruzával körberajzoltam az egész alakot.


18.) Víztartályos ecset segítségével elmostam a tintaceruzát. Ez a fogás kicsit segít abban, hogy térbelibb hatást érjünk el.


19.) A lány mintás ruháját úgy emeltem ki a környezetéből, hogy a mellette levő azonos mintájú hátteret homogénre festettem. Ezt szintén a Pentart krémfestékével tettem. Ezt a színt kifejezetten imádom!20.) Az angyalkám haját Pentart gyöngytollal díszítettem.21.) A gyöngytoll szépséges hatását tovább növeltem azzal, hogy Pentart express glue-val strasszköveket ragasztottam fel.


Tipp: mivel gyakran stasszozom a munkáimat, ezért tudom, hogy milyen áldásos eszköz ilyenkor egy viaszos ceruza. Ezzel simán meg lehet 'fogni' az apró pici strasszokat és könnyedén, egy mozdulattal oda tenni, ahova csak szeretnénk.

22.) Az angyal ruhájának díszítését az arany kontúrozóval kezdtem, ami szintén Pentart termék.23.) Alkoholos filccel cifráztam tovább a díszítést.24.) Kartonból kivágtam egy szívet, amit matt akrilfestékkel színeztem, majd a Pentart kemény lakkjával tettem tartóssá.
Kedvelem a Hard varnish-t, mert gyorsan szárad. A lakkozott felületet aranyporral szórtam meg, ami beleszáradt a lakkba.25.) Szalvétát tépkedtem a további díszítéshez, aminek csak a legfelső vékony rétegét használjuk a dekupázs-technikánál. 
A lány fején a virágot szintén fényessé tettem úgy, hogy arany kontúrozóval átsimogattam. 26.) A kiválasztott szalvétadarabokat a Pentart matt dekupázsragasztójával rögzítettem a felületen.27.) Végezetül a szív is a helyére került, amit szintén express glue-val ragasztottam fel.
Ennél a képnél kicsit változtattam a fényviszonyokon, hogy érzékeltetni tudjam veled azt, hogy mennyire szép hatást ad az aranyfüst fólia és a strasszkövek csillogása.Ha tetszett a bejegyzés és hasznosnak bizonyult számodra, kérlek tudasd velem - akár egy kommenttel. 
Köszönöm, hogy itt jártál!
Szívesen látlak legközelebb is!

Hozzászólások: 0

Nincsenek hozzászólások

Szólj hozzá!

Az email címed nem lesz nyilvános. A kötelezően kitöltendő mezőket megjelöltük.*