"I: - Jelen vannak az életedben olyan tanárok, művészek, akik erősítenek téged az alkotói folyamatokban? Erről soha nem beszélsz.

 E: - Hát persze, hogy jelen vannak. És pont rátapintottál, mert ami foglalkoztat mostanában az az, hogy olyan tanítók tanításai is velem vannak, akik sajnos már nem élnek, de részesei voltak alkotói fejlődésemnek. Szerencsére azért a legtöbb tanítómesterem még él és aktív. Hálás vagyok nekik, hogy foglalkoztak velem.

 I: - Akkor ezzel kapcsolatban biztos tele vagy élményekkel. Mert vannak ilyenek, ugye?

 E: - Most röhögni fogsz, de a legelső ilyen 'alkotós' élményem - legalábbis amire visszaemlékszek - az volt, amikor ültünk az oviban és hallgattuk a Piroska és a farkas című förmedvény-mesét, közben pedig gyurmáztunk. Soha nem fogom elfelejteni. Úgy gondolom, ha akkor nincs a kezemben só-liszt gyurma, ott halok meg a rémülettől. Azóta sem szeretem a horrorfilmeket. (nevetünk) Ott óvodásként persze akkor nem tanultam ebből semmit, de ezt az élménybeli megtapasztalást például kamatoztatni tudom a jelenben.

 I: - Van azért kellemes élményed is, ugye?

 E: - Emlékszek arra az időszakra, ami határozottan elindított bennem valamit. Általános iskolás voltam és imádtam a technika órákat. Mikola Lajos volt a tanárom. Neki sokat köszönhetek. Közvetlenül a tanárral szemben ültem a tanári asztalnál, így közelről láttam mindennek az elkészítési folyamatát. Rögtön kérdezhettem, ha kíváncsi voltam valamire, és azonnal segítséget kaptam,  ha elakadtam. A legemlékezetesebb technika óra az volt, amikor enyvet főztünk a ragasztáshoz. Emlékszem az enyv jellegzetesen kellemetlen szagára és egyre sűrűsödőbb állagára, arra, ahogy gőzölgött és fel-fel bugyogott, amikor nem kevertem elég gyorsan. Mert megengedte, hogy keverjem. Technika órán mindent ki szabadott próbálnunk. Persze elvárta a fegyelmet, de cserébe sok mindenre megtanított minket. Ő az egyik tanítóm, aki elindított engem az alkotás útján."

Az összes részletfotót egyben ITT láthatod.

Hozzászólások: 0

Nincsenek hozzászólások

Szólj hozzá!

Az email címed nem lesz nyilvános. A kötelezően kitöltendő mezőket megjelöltük.*