Művészeti folyóiratként/naplóként fordítjuk az angol kifejezést, de a köztudatban igazából egy olyan naplót jelent, amibe személyes hangvételű alkotásokat készítünk. Ezeknek az alkotásoknak a témáját mi magunk határozzuk meg. Saját tetszésünknek, elképzeléseinknek, akár pillanatnyi hangulatunknak megfelelően alakítjuk, díszítjük, illusztráljuk.

Tulajdonképpen az Art Journal egy olyan privát szféra, ahova művészként elvonulhatunk, és ahol a különböző alkotói technikákkal kedvünkre kísérletezhetünk, játszhatunk. Tehetjük mindezt úgy, hogy egy olyan sajátságos világot teremtünk magunk számára, ahol nincsenek elvárások, korlátok, kötöttségek, és  ahol végre bátran szabadjára engedhetjük fantáziánkat, gondolatainkat. Tévhit, hogy képzett művésznek kell lennünk ahhoz, hogy művésznaplózhassunk!

Art jorunal naplónkba firkálhatunk, festhetünk, rajzolhatunk, kollázsokat készíthetünk, kipróbálhatjuk és együttesen alkalmazhatjuk a különböző művészi technikákat, rögzíthetjük gondolatainkat, jegyzeteket írhatunk, fotókat ragaszthatunk, valamint minden olyan apró emléktárgyat beleépíthetünk, amit meg szeretnék őrizni emlékként.

Épp ezért a művésznapló a szabad önkifejezés egyik lehetséges formai megnyilvánulása, mely saját szórakoztatásunkon túl, ma már hivatalosan is egyfajta művészetterápiás eszközként is szolgál.


A művésznaplózás nem a 21. század divatos hóbortja, hanem bizony ennél sokkal, de sokkal több!

Természetesen nem lehet pontosan megállapítani, hogy ki és mikor alkothatott legelőször művésznapló szerűen, de az szinte biztos, hogy amióta művészet létezik, a skiccelés, vázlatolás már alapot adott a mai art journal kialakulásához.

Érdekességképpen megemlíteném Jung művésznaplóját, amit hosszú ideig csak a beavatottak láthattak, mert a külvilágtól ő is - és halála után családja is - sokáig elrejtve tartotta. Jung ebbe a “Red Book” néven ismert könyvbe jegyezte le és jelenítette meg a legbensőbb gondolatait, vízióit, képzelgéseit. Előszeretettel festett bele és kiegészítésként gyakran használta kifinomult kalligráfiai ismereteit is. Lenyűgöző oldalpárokat készített.

Nehéz pontosan megnevezni az összes létező művésznapló formát, hiszen ahányan vagyunk, annyiféle lelki- és fantáziavilággal rendelkezünk, melyek más és más formában vetülnek ki a világba. Sokszor nem is lehet (és rájöttem, hogy nem is kell!) kategorizálni a naplózás lehetséges fajtáit. Manapság már annyira összemosódhatnak ezek a határok és keveredhetnek a naplótémák, hogy sok esetben nem is lehetne pontos a meghatározásunk... (folyt.köv.)

Kukucska részletfotók az egyik művésznaplómból ITT.

Hozzászólások: 0

Nincsenek hozzászólások

Szólj hozzá!

Az email címed nem lesz nyilvános. A kötelezően kitöltendő mezőket megjelöltük.*