Az első, ITT olvasható Art journalról szóló posztom folytatásaként úgy döntöttem, hogy megmutatom Neked azokat a naplófajtákat, amikkel eddig találkoztam. 
A legkézenfekvőbb naplóforma, amivel kezdem, az a skicc-füzet.

Meglepő, de egyre több naplósnál látom ezt a - képzőművészek által is közkedvelten használt - rögzítési formát. 
Ezek a skicc-füzetecskék megtalálhatóak az aprócska mérettől kezdve, a normál naplóméretű 'sketchbook'-on át, az egészen nagyméretű vázlattömbig.


Általában spirálos, több oldalán ragasztott, vagy varrott könyv formában kaphatóak, az alkotók igényeinek megfelelő különböző papírparaméterekkel. Vázlatolásnál a legáltalánosabb eszközhasználatnak számít a grafit, szén, toll, tűfilc. Ezeket az eszközöket villámgyorsan elő lehet kapni szinte bárhol és bármikor, és egy apró noteszbe már mehet is a vázlatolás.
Az eszközök árai széles sperktrumon mozognak. Igazából ki kell tapasztalni azt, hogy kinek melyik eszköz 'jön be', mert erre bizony nincs olyan 100%-os tuti tipp, ami mindenkinek egyformán jó.


Azaz, a kezdéshez van tuti tipp. Alkotótársaimmal mindig azt tanácsoljuk, hogy nézz körül otthon, és kezdd el az alkotást azzal, amid van! És ez nem a klisé helye! Komolyan gondoljuk.
A jó eszközök majd menet közben úgyis 'megtalálnak' téged.

Nem ritka, hogy egy alkotó az otthon talált papírokból saját maga készíti el skicc-naplóját. Nekem is van ilyen.


A hirtelen ötletből jött egyszerűbb firkálmányok mellett helyet kaphatnak a naplóban portrévázlatok, csendéletek, vagy akár a környező világ vázlatos megörökítése is.

Találkoztam már olyan skicc-füzettel is, amiben egyik-másik oldalon már nem csak egy vázlat volt, hanem az alkotó (egy későbbi időpontban) a legapróbb részletekig menően ott a naplóban ki is dolgozta a rajzát. 
Képzeld, az alkotók körében gyakran előfordul az is, hogy egy hosszabb ideje megbújó skiccből egyszer csak egy festmény, szobor vagy egyéb képzőművészeti alkotás lesz.

Vázlatnál nem ritka az, hogy az alkotó a ceruzarajzait vagy a tust akvarellel vegyíti azért, hogy az adott pillanat színvilágát is rögzítse. Ráadásul a vázlat mellé simán odafér a skiccel kapcsolatos gondolat, vagy bármilyen más fontos információ, ötlet vagy leírás, amit későbbre rögzíteni szeretnénk.
Az útinaplózás például kiváló lehetőség ad a vázlatolás gyakorlásához, elsajátításához.


Ha valaki úgy dönt, hogy ki szeretné próbálni a boltban készen kapható füzeteket, akkor érdemes alaposan körülnéznie a vázlatfüzet kínálat terén.
Hatalmas a választék.
Ilyenkor a használni kívánt eszközhöz érdemes a legjobban illő naplóalapot kiválasztanunk. Nem csak azért, hogy alkotásunk minél tovább tartós és szép maradjon, hanem azért is, mert ezek a papírok 'vigyázzák és szolgálják' a leghatékonyabban a hozzá felhasznált eszközeinket. Például egy marker sokkal tovább marad felhasználható, ha a hozzá illő papírt választod, és arra dolgozol vele.


Alapnak más papír alkalmasabb toll használata esetén, más, ha markert használunk, és megint más ajánlott az akvarellhez...

Én személy szerint pont azért szeretem az univerzális naplókat, mert a változatos alapokra, változatos technikákkal alkothatok.

Te is szeretnél szert tenni egy ilyen univerzális naplóra, de teljesen tanácstalan vagy az elkészítésével kapcsolatban? Nos, ez esetben szeretettel várlak szombaton délután (2017. 02. 04.) a Facebook-csatornámon a LIVE bejelentkezésemre! Itt nem csak a napló elkészítését fogom bemutatni Neked lépésről-lépésre, de hasznos tippeket is hozok mellé!

Tarts velem akkor is, szeretettel várlak!
És ne feledd: bátran alkoss!

Hozzászólások: 0

Nincsenek hozzászólások

Szólj hozzá!

Az email címed nem lesz nyilvános. A kötelezően kitöltendő mezőket megjelöltük.*