2014 tele.
Ekkor ejtett rabul véglegesen az önkifejezésnek az a formája, aminek a neve ART JOURNAL, magyarra tolmácsolva MŰVÉSZNAPLÓZÁS.
Akkor volt egy döbbenetes AHA-élményem, mégpedig az, hogy ez a naplózási forma valamilyen szinten folyamatosan végigkísérte az eddigi életemet, csak nem tudtam, hogy ennek van már egy külön megnevezett alkotói ága.
Rögtön éreztem, hogy én ezzel a képzőművészeti formával intenzíven szeretnék foglalkozni.
Elhatároztam, hogy mindent megtanulok a művésznaplózásról, amit csak lehetséges.

Művésznapló 366 nap projekt

Ennek az élménynek a hatására elkezdtem behatóbban vizsgálni a művésznaplózás folyamatát, és foglalkozni ennek technikai és pszichológiai hátterével.
2015-ben rengeteget tanultam a világ különböző pontjain élő művészektől, akik már hosszú évek óta életvitelszerűen naplóznak. Átadták nekem az alkalmazható művészeti technikai tudáson túl azt is, hogy lelkem láthatatlan rezdüléseit miként tudom transzformálni naplós alkotásaimba úgy, hogy azok a mindennapokban segítsék lelki egyensúlyom megtartását. 

Művésznapló 366 nap projekt

Megerősítettek abban a hitemben, hogy az alkotási vágy megélése tulajdonképpen egy olyan ösztönös cselekvés, aminek, ha utat engedünk, akkor mindannyiunkban egy egészségmegörző, öngyógyító folyamatot képes elindítani. Ezért a naplózás tulajdonképpen egy ilyen öngyógyító terápia elindításának lehetséges alternatívája.

Művésznapló 366 nap projekt

A tavalyi, 2016-os évemet végig a befelé-figyelés jellemezte.
Az érzéseimre, és ezek naplóba való kivetítésére koncentráltam.
Ezért van az, hogy tavaly kevesebb nyilvános megjelenésem volt egyéb projektek kivitelezését illetően.
Csendben elvonultan, de ennek ellenére kitartóan és következetesen dolgoztam az elképzeléseimen. Több naplóba is alkottam egyszerre, de leginkább ezzel a projekttel foglalatoskodtam.

Művésznapló 366 nap projekt

Nem csupán csak alkottam, de tudatosan végig is dokumentáltam az egész elmúlt év alkotói folyamatát január 1-től december 31-ig.
Hatalmas kihívás volt számomra ez a munka. 
Ennek a kísérletnek a 366 NAP PROJEKT elnevezést adtam.

Művésznapló 366 nap projekt

366 nap azért, mert az elmúlt év szökőév volt.
53 hétből állt.
Fontos volt számomra az, hogy minden egyes nap valamilyen formában foglalkozzak ezzel a folyamattal.

A kísérlet alap-célkitűzése az volt, hogy minden héten elkészüljön egy oldalpár a naplómba. Előre eltervezett téma vagy egyéb feltétel nélkül.
Arra figyeltem kimondottan, hogy a hét elején rám jellemző lelki állapottal kezdjem el az aktuális heti alkotást.
Ezt igen fontosnak tartottam, hiszen elsősorban erre alapoztam a projekt hajtóerejét és megvalósíthatóságát. Ez néha bizony oda vezetett, hogy a hétfői alkotói folyamat szerdán drámai fordulatot vett, és így a művem teljesen irányt váltott.

Művésznapló 366 nap projekt

Volt olyan, hogy vasárnap este megláttam egy alkotótársam művét az interneten, és ez inspirált arra, hogy alapként azzal kezdjek el másnap dolgozni.
Volt olyan, hogy valami formálódott bennem már hosszú ideje és nem tudtam addig kiadni magamból, viszont itt ebben a projektben végül sikerült.
Megesett, hogy a heti alkotásomat egy külföldi alkotói csoportban meghirdetett kihívás témája adta.
Előfordult, hogy olyan nagy lendülettel haladtam, hogy csütörtökre készen volt az aktuális heti oldalpár, és a hét többi napjára már csak a bejegyzések rögzítése maradt.
Megéltem olyan hétfőt, hogy magánéleti elkeseredésem miatt zokogva alkottam és szinte azt sem láttam, hogy mit csinálok.
És volt olyan hétfő, hogy azt gondoltam: feladom.
Szerencsére nem tettem.

Művésznapló 366 nap projekt

Figyeltem továbbá arra, hogy minden oldalpárhoz tartozzon írásos nyom is. Ez azt jelenti, hogy valahol a mindennapi történéseket rögzítettem, máshol az engem foglalkoztató gondolatokat írtam le, aztán egy új oldalpárnál számomra fontos emberek inspirációs tanításait vetettem papírra, ösztönző, gyógyító gondolatokat, mantrákat jegyeztem le, írtam levelet, verset, imákat...
Mindent leírtam, amit úgy gondoltam, hogy tanít, tisztít, gyógyít és a javamra válik, valamint a fejlődésemet szolgálja.

Művésznapló 366 nap projekt

Utólag jól tettem, hogy nem ragaszkodtam makacsul a minden napos együléses (elejétől a végéig) alkotáshoz. Ez úgy gondolom, - és nem csak én mondom - hogy hosszú távon pont az ellenkezőjét váltja ki az alkotóból, vagyis visszájára fordul az egyébként gyógyító, jótékony hatás, és pont az alkotás lényege veszik el. 

Művésznapló 366 nap projekt

Egy-egy olyan kihagyott nap után, amikor valamilyen okból (nincs lehetősége, fásult, beteg, nem inspirálja semmi, kedvetlen) nem tud az alkotó munkálkodni, megeshet, hogy frusztrált és ideges lesz a kialakult helyzet miatt.
Elkezdi belelovalni magát abba, hogy mégsem képes tartani az ütemet a többiekkel mondjuk egy kihívás kapcsán, amiről egyébként előzőleg úgy gondolta, hogy teljesíteni tudja. Lehangoló tud lenni az, amikor valaki látja az alkotótársait szárnyalni, neki magának meg a kedvetlenségen kívül nem jön semmi.
Na, pont erre találtam meg a megoldást ennek a kísérletnek a segítségével. És egyéb más, engem foglalkoztató kérdésekre is választ kaptam.

Művésznapló 366 nap projekt

Minden egyes hét alkotásáról fázisfotókat készítettem. Több, mint 1.100 fotó készült.
Leírtam részletesen, hogy mit, mivel, hogyan. Dokumentáltam az egészet.
Leírtam minden oldalpáromhoz az éppen aktuális gondolataimat, félelmeimet, vívódásaimat, reményeimet, örömeimet, vágyaimat.

Művésznapló 366 nap projekt

Úgy gondoltam, hogy aki erre kíváncsi, annak átadok 51 tutorialt és a hozzá tartozó egyéb kiegészítő és hasznos tudásanyagot.
Azért nem mind az 53-at, mert van kettő olyan hetem, amit nem nagyon szeretnék felfedni a nagy nyilvánosság előtt. Amennyiben a nyereményjáték szavazásán mégis az ehhez a két oldalpárhoz tartozó részletfotó nyeri el a tetszéseteket, akkor, de csakis akkor megadom magam a helyzetnek.

Művésznapló 366 nap projekt

Ezt a szavazást azért kértem Tőletek, mert kíváncsi vagyok arra, hogy Titeket melyik három fotórészlet érint meg.
Bár az ezzel kapcsolatban meghirdetett játékban csak egy szavazó nyerheti meg az alkotócsomagot, a többiek is nyernek.
Mégpedig úgy, hogy a három legtöbb szavazatot kapott fotórészlethez tartozó oldalpár lépésről-lépésre való elkészítését, fázisfotókkal, magyarázatokkal, leírásokkal, tanácsokkal ajándékként letölthetővé teszem ingyenesen letölthető tanulmányként.

Az anyag többi részét 4 szemeszterre bontom, azaz 4x12 tutorialt fogok online tananyagként megvásárolható formában letölthetővé tenni azok számára, akiket érdekel ez a 366 nap projekt, és tőlem szeretnének tanulni vagy inspirálódni.

Az ajándék anyagokat március 8-án, azaz a Nemzetközi Nőnapon fogom elérhetővé tenni a weboldalamon. Ezt követően pedig felkerülnek a szemeszteri anyagok is.
Addig is jó játékot!


Köszönöm, hogy itt vagy és olvasol!
Ne feledd, bátran állj hozzá az alkotáshoz!

Hozzászólások: 0

Nincsenek hozzászólások

Szólj hozzá!

Az email címed nem lesz nyilvános. A kötelezően kitöltendő mezőket megjelöltük.*