2014 tele.
Ekkor ejtett rabul véglegesen az önkifejezésnek az a formája, aminek a neve ART JOURNAL, magyarra tolmácsolva MŰVÉSZNAPLÓZÁS.
Akkor volt egy döbbenetes AHA-élményem, mégpedig az, hogy ez a naplózási forma valamilyen szinten folyamatosan végigkísérte az eddigi életemet, csak nem tudtam, hogy ennek van már egy külön megnevezett alkotói ága.
Rögtön éreztem, hogy én ezzel a képzőművészeti formával intenzíven szeretnék foglalkozni.
Elhatároztam, hogy mindent megtanulok a művésznaplózásról, amit csak lehetséges.

Művésznapló 366 nap projekt

Ennek az élménynek a hatására elkezdtem behatóbban vizsgálni a művésznaplózás folyamatát, és foglalkozni ennek technikai és pszichológiai hátterével.
2015-ben rengeteget tanultam a világ különböző pontjain élő művészektől, akik már hosszú évek óta életvitelszerűen naplóznak. Átadták nekem az alkalmazható művészeti technikai tudáson túl azt is, hogy lelkem láthatatlan rezdüléseit miként tudom transzformálni naplós alkotásaimba úgy, hogy azok a mindennapokban segítsék lelki egyensúlyom megtartását. 

Művésznapló 366 nap projekt

Megerősítettek abban a hitemben, hogy az alkotási vágy megélése tulajdonképpen egy olyan ösztönös cselekvés, aminek, ha utat engedünk, akkor mindannyiunkban egy egészségmegörző, öngyógyító folyamatot képes elindítani. Ezért a naplózás tulajdonképpen egy ilyen öngyógyító terápia elindításának lehetséges alternatívája.

Művésznapló 366 nap projekt

A tavalyi, 2016-os évemet végig a befelé-figyelés jellemezte.
Az érzéseimre, és ezek naplóba való kivetítésére koncentráltam.
Ezért van az, hogy tavaly kevesebb nyilvános megjelenésem volt egyéb projektek kivitelezését illetően.
Csendben elvonultan, de ennek ellenére kitartóan és következetesen dolgoztam az elképzeléseimen. Több naplóba is alkottam egyszerre, de leginkább ezzel a projekttel foglalatoskodtam.

Művésznapló 366 nap projekt

Nem csupán csak alkottam, de tudatosan végig is dokumentáltam az egész elmúlt év alkotói folyamatát január 1-től december 31-ig.
Hatalmas kihívás volt számomra ez a munka. 
Ennek a kísérletnek a 366 NAP PROJEKT elnevezést adtam.

Művésznapló 366 nap projekt

366 nap azért, mert az elmúlt év szökőév volt.
53 hétből állt.
Fontos volt számomra az, hogy minden egyes nap valamilyen formában foglalkozzak ezzel a folyamattal.

A kísérlet alap-célkitűzése az volt, hogy minden héten elkészüljön egy oldalpár a naplómba. Előre eltervezett téma vagy egyéb feltétel nélkül.
Arra figyeltem kimondottan, hogy a hét elején rám jellemző lelki állapottal kezdjem el az aktuális heti alkotást.
Ezt igen fontosnak tartottam, hiszen elsősorban erre alapoztam a projekt hajtóerejét és megvalósíthatóságát. Ez néha bizony oda vezetett, hogy a hétfői alkotói folyamat szerdán drámai fordulatot vett, és így a művem teljesen irányt váltott.

Művésznapló 366 nap projekt

Volt olyan, hogy vasárnap este megláttam egy alkotótársam művét az interneten, és ez inspirált arra, hogy alapként azzal kezdjek el másnap dolgozni.
Volt olyan, hogy valami formálódott bennem már hosszú ideje és nem tudtam addig kiadni magamból, viszont itt ebben a projektben végül sikerült.
Megesett, hogy a heti alkotásomat egy külföldi alkotói csoportban meghirdetett kihívás témája adta.
Előfordult, hogy olyan nagy lendülettel haladtam, hogy csütörtökre készen volt az aktuális heti oldalpár, és a hét többi napjára már csak a bejegyzések rögzítése maradt.
Megéltem olyan hétfőt, hogy magánéleti elkeseredésem miatt zokogva alkottam és szinte azt sem láttam, hogy mit csinálok.
És volt olyan hétfő, hogy azt gondoltam: feladom.
Szerencsére nem tettem.

Művésznapló 366 nap projekt

Figyeltem továbbá arra, hogy minden oldalpárhoz tartozzon írásos nyom is. Ez azt jelenti, hogy valahol a mindennapi történéseket rögzítettem, máshol az engem foglalkoztató gondolatokat írtam le, aztán egy új oldalpárnál számomra fontos emberek inspirációs tanításait vetettem papírra, ösztönző, gyógyító gondolatokat, mantrákat jegyeztem le, írtam levelet, verset, imákat...
Mindent leírtam, amit úgy gondoltam, hogy tanít, tisztít, gyógyít és a javamra válik, valamint a fejlődésemet szolgálja.

Művésznapló 366 nap projekt

Utólag jól tettem, hogy nem ragaszkodtam makacsul a minden napos együléses (elejétől a végéig) alkotáshoz. Ez úgy gondolom, - és nem csak én mondom - hogy hosszú távon pont az ellenkezőjét váltja ki az alkotóból, vagyis visszájára fordul az egyébként gyógyító, jótékony hatás, és pont az alkotás lényege veszik el. 

Művésznapló 366 nap projekt

Egy-egy olyan kihagyott nap után, amikor valamilyen okból (nincs lehetősége, fásult, beteg, nem inspirálja semmi, kedvetlen) nem tud az alkotó munkálkodni, megeshet, hogy frusztrált és ideges lesz a kialakult helyzet miatt.
Elkezdi belelovalni magát abba, hogy mégsem képes tartani az ütemet a többiekkel mondjuk egy kihívás kapcsán, amiről egyébként előzőleg úgy gondolta, hogy teljesíteni tudja. Lehangoló tud lenni az, amikor valaki látja az alkotótársait szárnyalni, neki magának meg a kedvetlenségen kívül nem jön semmi.
Na, pont erre találtam meg a megoldást ennek a kísérletnek a segítségével. És egyéb más, engem foglalkoztató kérdésekre is választ kaptam.

Művésznapló 366 nap projekt

Minden egyes hét alkotásáról fázisfotókat készítettem. Több, mint 1.100 fotó készült.
Leírtam részletesen, hogy mit, mivel, hogyan. Dokumentáltam az egészet.
Leírtam minden oldalpáromhoz az éppen aktuális gondolataimat, félelmeimet, vívódásaimat, reményeimet, örömeimet, vágyaimat.

Művésznapló 366 nap projekt

Úgy gondoltam, hogy aki erre kíváncsi, annak átadok 51 tutorialt és a hozzá tartozó egyéb kiegészítő és hasznos tudásanyagot.
Azért nem mind az 53-at, mert van kettő olyan hetem, amit nem nagyon szeretnék felfedni a nagy nyilvánosság előtt. Amennyiben a nyereményjáték szavazásán mégis az ehhez a két oldalpárhoz tartozó részletfotó nyeri el a tetszéseteket, akkor, de csakis akkor megadom magam a helyzetnek.

Művésznapló 366 nap projekt

Ezt a szavazást azért kértem Tőletek, mert kíváncsi vagyok arra, hogy Titeket melyik három fotórészlet érint meg.
Bár az ezzel kapcsolatban meghirdetett játékban csak egy szavazó nyerheti meg az alkotócsomagot, a többiek is nyernek.
Mégpedig úgy, hogy a három legtöbb szavazatot kapott fotórészlethez tartozó oldalpár lépésről-lépésre való elkészítését, fázisfotókkal, magyarázatokkal, leírásokkal, tanácsokkal ajándékként letölthetővé teszem ingyenesen letölthető tanulmányként.

Az anyag többi részét 4 szemeszterre bontom, azaz 4x12 tutorialt fogok online tananyagként megvásárolható formában letölthetővé tenni azok számára, akiket érdekel ez a 366 nap projekt, és tőlem szeretnének tanulni vagy inspirálódni.

Az ajándék anyagokat március 8-án, azaz a Nemzetközi Nőnapon fogom elérhetővé tenni a weboldalamon. Ezt követően pedig felkerülnek a szemeszteri anyagok is.
Addig is jó játékot!


Köszönöm, hogy itt vagy és olvasol!
Ne feledd, bátran állj hozzá az alkotáshoz!

Hozzászólások: 0

Nincsenek hozzászólások

Szólj hozzá

Email címed nem jelenik majd meg nyilvánosan az oldalon. A csillaggal megjelölt mezőket mindenképpen ki kell töltened.*

Ingyenesen letölthető tutorial
Cimkék
art_journal művésznapló mixed_media vegyes_technika naplózás ajándék decoupage dekupázs csináld_magad kreatív_ajándékkészítés díszdoboz napló szalvétatechnika gyurma karácsony dísz házi_gyurma szódabikarbónás_gyurma keményítős_gyurma gyurmarecept porcelángyurma gyurma_díszítése gyurmatuning decoupage_technika szalvéta_technika díszített_gyurma tinta tintázás doboz_díszítése ajándékkészítés kreatív_díszítés festés akrilfesték vízfesték diy_csináld_magad fotótranszfer ragasztásos_fotótranszfer fotó_felragasztása_feszített_vászonra fotó_felragasztása_fára pentart_termékek vintage_girland zászlófüzér egyedi_ajándék zsákvászon_kiegészítő borítékalbum scrapbook kreatív_ajándéktárgy ajándék_készítés_saját_kezűleg scrapbook_technika mappa_készítése víztiszta_előlap tag_készítése kommentkártya pentart_media_ink meglepetés diy_ötlet komment_kártya marabu_festékspray mistelés diy ajándékkártya kreatív_napló alkotás részletfotó kreatív_inspiráció angyalok DIY kreatív_kiegészítő organza_virág mandala gyöngytoll mázpaszta akvarell_technika tag_tutorial akvarell_kréta víztartályos_ecset zselés_toll kreatív_ötlet lépésről_lépésre mini_album fotóalbum albumkészítés kreatív_ajándék ajándékozás tutorial mini_album_tutorial absztrakt_home_dekor Pentart kremes_akrilfestek akrilfestmeny lakasdekoracio kreativ_alkotas ajandekotlet kreativ_ajandek csinald_magad krémfesték transzfer nyaklánc készítsd_magad pentart dekupazs lakkfilc diszites kreativ ajandek absztrakt glamour delicate akrilfestek nyaklanc ekszer smash_book vegyes_napló 366_nap_projekt frottazs lenyomat atdorzsoles kepzomuveszeti_technika stazon akvarell_album akvarell vízvesték diy_album légiesség kreatív_album vászonkép mixed_media_canvas media_ink kőpaszta antikoló_festékek patina_hatás kreatív_alkotás újrahasznosítás workshop műhelymunka monotípia Vylyan_terasz alkotói_hétvége stencil anyák_napja mixed-media fülbevaló ékszer matt_akrilfesték szemeszter esszencia újdonság kreatív_termék útínapló_készítése bátran_alkoss cipőtuning régiből_újat felújítás kreatív_újrahasznosítás vászontáska_díszítés textilfesték festősablon vasalható_kövek kreatív_naplózás naplókészítés bőrönd_album scrapbook_album kreatív dekortapasz washi_tape karkötő express_glue kézzel_varrt_napló diy_ékszerek ékszerkészítés decor_clay dekupázs_technika kreatív_ötletek ajándékötlet metál_akrilfesték dekupázsragasztó mini_napló egyedi_napló doddle flow szabadidős_tevékenység akvarell_festmény multifeltfactory gyapjúfilc kosárfonás_újságpapírból csináld_magad_ötletek ajándékötletek dekorfesték alapozó fonás grafikai kártya akvarellfesték akvarell technika diy kártya kreatív ötlet fantázia_arc nyomdázás én-idő Vylyan-terasz kreatív alkotás szabadidő Szemeszter fantázia arcok mixedmedia szemeszter_workshop festészet bőrönd_díszítése pentartó ajándék_házilag multifelt_factory zselés_festőlemez monoprint_technika nyomatok_készítése stencilezés festés_akrillal zselélemez festőlemez mist_permetfesték festés_akrilfestékkel merj_alkotni inspirációk inspiráció scrapbook_kiegészítők kreatív_ajándékötlet bártan_alkoss deooupage_technika akrilfestés transzferálás transzfertechnika spirálfüzet_bővítése napló_készítése bullet_journal vízfestés molotov_marker maszkoló_folyadék virág_kivágat akvarell_virág transzfer_technika transzferoldat planner tervező akvarell_napló